fbpx

Detalii privind paleta cromatica si importanta ei in garderoba noastra

De cele mai multe ori, o vestimentatie reusita din punct de vedere stilistic, iese in evidenta atunci cand alegem si paleta cromatica potrivita.

Se spune ca nu exista culori urate, doar alaturari nepotrivite…

Prin urmare m-am gandit astazi sa trecem un pic prin acest aspect privind culorile si cum ne alegem culorile, pentru vestimentatia noastra.

Imi place sa le spun de fiecare data clientelor mele ca este foarte important sa inteleaga cum trebuie sa asorteze corect culorile si de ce aspecte sa tina cont, atunci cand isi compun o tinuta.

Asocierea corecta a culorilor este un proces complex, pe care il puteti intelege si voi, daca tineti cont de cateva detalii…

Asa ca incepem cu un element pe care stilistii il folosesc foarte mult in meseria lor, atunci cand fac combinatii de culori, si anume cu roata culorilor.

Pasul urmator este sa stim exact care culori sunt considerate culori reci si care sunt culori calde, pentru a ne forma o paleta cromatica in functie de pigmentatia noastra (calda/rece).

Roata culorilor este un element foarte important pentru mine, pe care il folosesc foarte des in cadrul unei sedinte de consultanta de stil si care imi aminteste de primele ore de desen din clasele primare unde am invatat cum sa combin culorile, plecand de la cele 3 culori de baza ( rosu, galben si albastru). Nici nu imi trecea prin gand atunci ca ma voi ajuta mai tarziu de aceasta tehnica, atunci cand construiesc tinute, in meseria de consultant de imagine :))

In continuare, vreau sa punctam impreuna cateva aspecte privind culorile primare, cele secundare, cele tertiare, cele complementare, cele neutre, in vederea intelegerii procesului de combinare a culorilor, pentru piesele voastre vestimentare.

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru.

Culorile secundare se obtin prin alaturarea dintre 2 culori primare.

Culorile tertiare se obtin dintr-o culoare primara si una secundara.

Culorile neutre (negru, alb, gri, bej) sunt culori care se pot combina cu orice alta culoare.

Culorile complementare sunt culorile opuse pe roata culorilor (oranj si albastru, rosu si verde, galben si indigo).

 De asemenea, vreau sa vedem ce inseamna nuante, tonuri, monocromie, pentru o intelegere mai buna a modului cum putem combina culorile.

Nuantele se obtin din combinarea a minim 2 culori vecine din roata culorilor.

Tonurile se obtin prin adaugarea de alb, la o culoare, fapt ce duce la o culoare mai luminoasa.

Daca adaugam negru intr-o culoare, ea devine mai inchisa, isi pierde din luminozitate.

Prin urmare, dupa ce am vazut cateva aspecte de inceput privind roata culorilor, in continuare mentionam care sunt combinatii cromatice recomandate:

  • se pot combina culorile ce formeaza un X sau un T pe roata culorilor;
  • se pot combina culorile complementare;
  • se pot combina culorile alaturate.

Vreau sa va notati si sa tineti cont pe viitor de cateva reguli pe care vi le recomand si pe care le folosesc si eu cand vine vorba de combinatii de culori:

  • daca folosesti o piesa vestimentara care contine mai multe culori (o rochie de exemplu), este bine sa asortezi culoarea care este predominanta in acea piesa cu celelalte culori din vestimentatia ta.
  • culorile primare si secundare, pozitionate una langa alta pe roata culorilor se pot asorta (galben cu verde).
  • culorile complementare se pot asorta (galben cu violet).
  • daca nu stapaniti foarte bine paleta voastra cromatica, este bine sa nu faceti mai mult de 2 combinatii de culori intr-o vestimentatie.
  • culorile calde se recomanda pentru o pigmentatie calda, iar culorile reci se recomanda pentru o pigmentatie rece.

Pana data viitoare, iti las timp de aranjat pentru noua garderoba, iar daca ai neclaritati privind paleta ta cromatica, astept sa-mi trimiti un email la adresa andreeadetails@yahoo.comsi stabilim o intalnire online/offline.

See you soon!
Andreea

Photo source: Pinterest.com